Welke zalf helpt tegen jeuk en bultjes als gevolg van de eikenprocessierups?

Het lijkt wel alsof het elk jaar erger wordt: de eikenprocessierups. Je hebt het soms pas achteraf in de gaten als jouw huid rood is en allemaal bultjes vertoont. Krabben of wrijven maakt het nog veel erger. Dus dat kan je beter niet doen. Maar je wordt gek van de jeuk. Is er een zalf die verlichting kan brengen van de jeuk en bultjes?

Ja, die zalf is er: Alhydran Anti Itch Care.

Alhydran Anti Itch Care

Deze zalf helpt heel goed tegen de jeuk als gevolg van de eikenprocessierups. En daarmee neemt de drang om te krabben dus ook af. Maar daarnaast doet het veel meer. Het geeft meteen verkoeling aan de huid en verzacht die rode, jeukende huid. En de huid blijft goed gehydrateerd.

Wat kan je doen tegen de eikenprocessierups?

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis Het Rode Kruis adviseert eveneens om niet te krabben of te wrijven, de ogen en huid te spoelen met lauw water en/of de haartjes van de rups te verwijderen met plakband en om de kleren die je droeg meteen uit te doen (en te wassen op minstens 60C). De jeuk kan je volgens het Rode Kruis bestrijden met een verzachtende crème op basis van Aloë Vera.

Het RIVM

De gezondheidsklachten verdwijnen volgens het RIVM over het algemeen binnen enkele dagen tot twee weken na de blootstelling aan de haartjes van de rups.

Het RIVM adviseert om de huid en de ogen goed te spoelen met water om verdere verspreiding van de haartjes te voorkomen. De haartjes verdwijnen niet vanzelf uit de kleding, vandaar dat geadviseerd wordt om deze te wassen op 60C. Bij (hevige) jeuk kunnen anti jeukmiddelen verlichting geven, zoals Aloë Vera gel. Er wordt aangeraden om bij ernstige klachten naar de huisarts te gaan.

Als de klachten beperkt zijn tot jeuk en bultjes op de huid, kan een zachte crème of zalf op basis van bijvoorbeeld Aloe Vera verlichting geven.

Een zalf op basis van Aloë Vera

Alhydran is gemaakt van 45% verse Aloë Vera.

Waarom verse Aloë Vera?

Als de Aloë Vera vers wordt verwerkt gaan alle werkzame stoffen in de crème. Bij andere producten wordt de Aloë Vera vaak eerst gevriesdroogd. Deze gedroogde korrels worden opgeslagen waarna ze worden verwerkt in het eindproduct. Dit is op zich een goedkopere werkwijze. Maar door het vriesdrogen en de opslag gaan sommige essentiële bestanddelen verloren. Door ze vers te verwerken gaat al het goede van Aloë Vera meteen in de crème.

Door het vers verwerken van de Aloë Vera èn het feit dat er maar liefst 45% Aloë Vera in Alhydran zit, is Alhydran ontzettend effectief.

Waarom helpt Aloë Vera zo goed tegen jeuk, roodheid en de bultjes als gevolg van de eikenprocessierups?

Aloë Vera zorgt voor een goede hydratatie van de huid. Hierdoor wordt de vochtbalans van de huid hersteld en daarmee neemt de jeuk af. Jeuk kan soms erger zijn dan pijn! En het zorgt ervoor dat je gaat krabben en wrijven. Probeer die neiging te onderdrukken, want de klachten worden daardoor erger.

Wat zit er nog meer in Alhydran Anti Itch Care? 

Behalve 45% Aloë Vera voor een optimale hydratatie, bevat Alhydran Anti Itch Care, de stof ICoolML. Deze stof zorgt voor verkoeling van de huid. En ook daardoor wordt de jeuk verlicht. Het grote voordeel van deze stof is dat het de huid niet uitdroogt, zoals menthol of eucalyptus dat wel kunnen doen. Want een droge huid jeukt meer!

Deze zalf helpt dus tegen jeuk, roodheid en bultjes als gevolg van de eikenprocerssierups. De crème helpt niet tegen de onderliggende oorzaak van de klachten (zoals luchtwegenklachten, of oogklachten) als gevolg van de eikenprocessierups. 

Veelgestelde vragen over de eikenprocessierups

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een bepaalde nachtvlinder, de eikenprocessievlinder. In de periode van eind juli tot begin september legt deze vlinder haar eitjes in de toppen van eikenbomen. Daar blijven ze de gehele winter. Als er weer bladeren aan de eikenboom groeien – vanaf april/mei – komen de eitjes uit. De rupsen ondergaan zes vervellingen. Vanaf de derde vervelling worden ze voor onze huid vervelend. 

In juni zijn ze volgroeid en in juli worden ze een vlinder. De vrouwtjes leggen hun eitjes weer in de toppen en vliegen uit. Het jaar daarop ontstaat dezelfde cyclus. Hoe warmer en stabieler het weer, hoe meer vlinders er zijn en hoe meer eitjes.

Waar komt de eikenprocessierups voor?

Inmiddels komt de eikenprocessierups voor in 9 provincies: Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Holland en Overijssel. Een kaart van Nederland met de plaatsen waar de rupsen voorkomen is te vinden op de website over de eikenprocessierups van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ().

Wanneer hebben mensen de meeste klachten?

De kans op klachten als gevolg van de eikenprocessierups is het grootst in de periode half mei tot begin juli.

Waarom krijg je jeuk van de eikenprocessierups?

Dit komt door de brandharen van de eikenprocessierups. De rupsen hebben deze brandharen als verdediging tegen vijanden zoals vogels en kleine knaagdieren. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang, zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes. Als deze haartjes in contact komen met onze huid, ontstaan de jeukende rode bultjes.

Hoe ziet de uitslag als gevolg van de brandharen van de eikenprocessierups er uit?

Het gaat om rode bultjes, klein en groot, in verschillende vormen. Je kan foto’s bekijken op de site van Thuisarts

Welke gezondheidsklachten kan je nog meer krijgen van de eikenprocessierups?

Behalve klachten van de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen ook klachten van algemene aard optreden, zoals koorts en malaise.

Sommige mensen reageren sterk op de brandharen van de eikenprocessierups. Houd je erg lang heftige jeuk? Heb je ernstige oogklachten? Of een allergische reactie, last van kortademigheid of benauwdheid? Neem dan contact op met een arts.

 

Alhydran Anti Itch Care

ALHYDRAN Anti Itch Care heeft direct een verkoelend effect op de huid. De crème zorgt voor optimale en langdurige hydratatie, verlicht jeuk en brengt de huid tot rust. Deze zalf helpt tegen jeuk, en bultjes als gevolg van de eikenprocessierups.

Ga naar Alhydran Anti Itch Care

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *