Wat zegt een SPF-factor? En welke factor is het beste voor een gevoelige of beschadigde huid?

smeer jouw eschadigde huid in met een littekencreme met SPF-factor

SPF-factor 30, SPF-factor 50, SPF-factor 50+….zonnebrandcrème is er in alle soorten en maten. Maar wat betekent een SPF-factor? En welke factor is het beste voor een beschadigde of gevoelige huid?

De betekenis van SPF-factor

‘SPF’ is de afkorting van ‘Sun Protection Factor’, ofwel de mate waarin het product je huid beschermt tegen de zon. Maar strikt genomen klopt deze term niet.

Want zonnestralen bestaan uit verschillende soorten UV-stralen, onder meer UVA-stralen en UVB-stralen. Lees meer hierover in onze blog ‘Een mooie zomer’.

De SPF-factor zegt alleen iets over de mate van bescherming tegen UVB-stralen en niets over de bescherming tegen UVA stralen.

De SPF-factor zegt alleen iets over de bescherming tegen UVB-stralen

UVB-stralen

De UVB-stralen zorgen voor de verbranding van de huid. Dit kan je onthouden met het volgende ezelsbruggetje: de B staat voor verBranding of Bruin worden.

Als jouw huid normaal na 10 minuten zou verbranden, dan betekent SPF-factor 10, dat je 10 x 10 minuten lang beschermd zou zijn tegen UVB-stralen.

De ene dag verbrandt jouw huid sneller dan de andere dag. Als je in Nederland bent en je wil weten hoe krachtig de zon is die dag, dan kan je dat zien op de website van de KNMI. Hoe krachtig de zon is hangt van vele factoren af, onder meer, welk seizoen het is, waar je bent (in de bergen is de straling veel krachtiger) en wat voor tijdstip van de dag het is.

UVA-stralen

De SPF-factor zegt niets over de bescherming tegen UVA-stralen. Maar de bescherming tegen UVA-stralen is minstens net zo belangrijk.

UVA-stralen dringen diep door in de huid en zorgen voor huidbeschadigingen die kunnen leiden tot huid veroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken en zelfs huidkanker. Ook hier is een ezelsbruggetje voor: de A van Aging. 

En ook op een bewolkte dag zijn er UVA-stralen. UVA-stralen dringen namelijk door wolken heen. En ze dringen ook door glas en kleding heen.

Welke SPF-factor bij een beschadigde of gevoelige huid?

Als je een beschadigde huid hebt, is het verstandig om te kiezen voor een hoge SPF-factor. Maar – minstens net zo belangrijk – kies voor een zonbescherming die ook beschermt tegen UVA-stralen. Want deze dringen diep in beschadigde huid door.

UV-straling en littekens

Je zou jouw huid altijd goed moeten beschermen tegen UVA- en UVB-stralen. Maar dat geldt helemaal als jouw huid beschadigd is of als je een litteken hebt.

De huid die pas gesloten is na een wond of operatie, is heel kwetsbaar. Te veel zonlicht kan leiden tot een blijvende verkleuring op die beschadigde huid. En als de beschadigde huid verbrandt, is er kans op blijvende pigmentverstoringen.

Probeer dus de beschadigde huid zoveel mogelijk uit de zon te houden. Dit is niet altijd mogelijk, zeker nu je weet dat UVA stralen zelfs door kleding heen gaan. Kies dan voor een littekencrème die (ook) beschermt tegen UVA en UVB stralen.

Hoe kan je zien of zonnebrandcrème ook beschermt tegen UVA-stralen?

Als een zonnebrqandcrème ook beschermt tegen UVA-stralen, staat dit apart op de verpakking vermeld. Hoe het op de verpakking staat vermeld, verschilt per merk. Vaak is het een klein rondje om de letters  UVA heen.

alhydran biedt bescherming tegen uva en uvb stralen

Bescherming tegen UVA-stralen

Als een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UVA stralen staat dit apart op de verpakkiing vermeld. Vaak zie je dan de letters UVA met een klein rondje er omheen.

Alhydran met SPF-factor 30

Alhydran met SPF is niet alleen een littekencrème, maar ook een zonnebrandcrème. En een  product die je eigenlijk gewoon altijd bij je moet hebben. De basis van Alhydran is 40% Aloë Vera, dat vers wordt verwerkt. In deze littekencrème zit ook nog vitamine E en vitamine C.

Alhydran met SPF beschermt tegen UVA èn UVB stralen. Als jouw huid beschadigd is of als je littekens hebt, dan is het extra belangrijk om jouw huid goed tegen beide soorten UV stralen te beschermen.

Door Alhydran te gebruiken voorkom je littekens en je kunt bestaande littekens laten vervagen of zelfs verdwijnen. De crème bevat huidvriendelijke ingrediënten. Als je een droge, gevoelige huid hebt, of als je last hebt van eczeem, dan kan je deze littekencrème gebruiken.

Je kan Alhydran met SPF-factor 30 ook gebruiken ter vervanging van een zonnebrandcrème. Alhydran beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen. Dus daar hoef je je minder zorgen over te maken.

Smeer Alhydran met SPF-factor 30 ook op de beschadigde huid of het litteken onder (lichte) kleding en ook op bewolkte dagen. Probeer verder zo veel mogelijk uit de zon te blijven, zeker op het heetst van de dag, als de UV-straling het krachtigst is.

SPF-factor 30 of 50?

Je wil natuurlijk jouw huid zo goed mogelijk beschermen. Maar 100% bescherming biedt een zonnebrandcrème nooit. Of je een factor 30 of 50 kiest, maakt maar weinig verschil. Deze afbeelding toont de verhouding tussen de SPF-factor en de mate waarop jouw huid beschermd is tegen UVB-stralen.

Alhydran met SP 30 biedt 97% bescherming

Je kan jouw huid helaas nooit 100% beschermen tegen de schadelijke UV stralen. Probeer dan ook zoveel mogelijk uit de zoon te blijven als jouw huid beschadigd is. Maar als je in de zon moet, dan biedt Alhydran met SPF ruim 97% bescherming.

Bapscarcare Siliconengel met SPF-25

De littekencrème van Bapscarcare is een siliconengel, waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen. Omdat je jouw beschadigde huid nooit helemaal uit de zon kan houden (bijvoorbeeld in het gezicht en op de handen), is het belangrijk om deze te beschermen tegen schadelijke UV stralen. Bapscarcare siliconengel met SPF beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen.

Deze siliconengel is geurloos en droogt snel. Als je het hebt gesmeerd op jouw beschadigde huid of op het litteken, voelt de huid zijdezacht aan. De gel maakt littekens vlakker, zachter en gladder. Ook klachten als roodheid, jeuk en irritatie zullen verminderen.

Smeer Bapscarcare siliconengel met SPF ook op bewolkte dagen op jouw litteken en onder jouw (lichte) kleding.

Deze siliconengel met SPF kan je niet als vervanging van een zonnebrandcrème op jouw gezicht smeren, zoals je dat met Alhydran wel kan. De siliconengel is  bedoeld voor de behandeling van littekens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *