Tips bij (extreem) droge handen

handen wassen drogen de handen uit

Iedereen heeft wel eens last van droge handen, al dan niet extreem droge handen. Vooral in de wintermaanden zijn jouw handen droger. Dat komt door wind en koude en de centrale verwarming. Maar ook door het handen wassen worden jouw handen droger. Water en zeep drogen jouw handen uit.

Handen wassen

Handen wassen doen we nu veel vaker en langer dan we ooit hebben gedaan. Er wordt aangeraden om de handen meerdere malen per dag minstens een minuut te wassen. Maar al dat handen wassen droogt de huid van jouw handen enorm uit. En afgezien van het feit dat de huid op jouw handen dan niet fijn aanvoelt, schilferig wordt en/of jeukt, tast het ook nog eens de natuurlijke huidbarrière van jouw huid aan waardoor je juist gevoeliger bent voor infecties. Het is dus belangrijk – juist nu – om droge handen te voorkomen.

Door het veelvuldig (en langdurig) wassen van jouw handen tast je de natuurlijke huidbarrière van jouw handen aan, waardoor je gevoeliger bent voor infecties.  Een duivels dilemma

Oorzaken van droge handen

Wat zijn de oorzaken van (exreem) droge handen? Extreem droge handen ontstaan simpelweg door een tekort aan vocht. De huid heeft een natuurlijke huidbarrière: het huidvet. Het huidvet bevindt zich tussen de hoorncellen van de huid. Dit laagje vet zorgt voor een beschermend laagje wat vocht vasthoudt. Maar als deze beschermlaag wordt aangetast, verdampt het vocht. En dan krijg je dus (extreem) droge handen.

Betere vraag is dus: wat zijn de oorzaken waardoor de beschermlaag kan worden aangetast?

Factoren die droge handen veroorzaken

Handen wassen

Op nummer 1 staat het veelvuldig wassen van de handen. Water en zeep drogen de handen uit omdat de beschermlaag als het ware wordt weggewassen. En dat is juist in deze tijd super vervelend, want deze beschermlaag, beschermt ook tegen infecties. Dat levert een dilemma op.

Verkeerde producten

Veel producten bevatten stoffen die de huid juist uitdrogen in plaats van beschermen (zoals parfum). Het is dus belangrijk om te kiezen voor producten die zacht zijn voor jouw kostbare handen.

Gezondheidsredenen

Er zijn allerlei aandoeningen die kunnen leiden tot (extreem) droge handen, zoals psoriasis en eczeem. Ook een slechte bloedcirculatie kan leiden tot een droge huid.

Stress

Stress is zoals altijd slecht voor je: en je kan er nog droge handen van krijgen ook. Zeker als je last hebt van eczeem, kan stress leiden tot een verergering van jouw klachten.

Wat zijn de symptomen van (extreem) droge handen?

Er zijn tal van symptomen waaraan je droge handen kunt herkennen. De meest veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Kloofjes en scheurtjes in de huid
 • Jeuk
 • Schilfers
 • Vervellen
 • Velletjes bij de nagelriemen
 • Pijnlijke huid
 • Ruwe, gebarsten huid
 • Rode huid/ bloedingen
 • Wondjes

Als je één van deze symptomen hebt (of meerdere) dan heb je last van droge handen. Dit betekent dat de beschermlaag is aangetast en dat je actie moet ondernemen.

smeer jouw extreem droge handen in met alhydran dry cracked skin

Wat kan je doen tegen (extreem) droge handen?

De huid hydrateren en herstellen

Het belangrijkste dat je kan doen bij droge handen is de huid hydrateren. Het is belangrijk dat je daarbij een product kiest die niet alleen de droge huid hydrateert, maar ook jouw huid dat beschermlaagje teruggeeft. Een hele goede keuze is Alhydran Cracked Dry Skin Care, met Aloë Vera. Deze crème is speciaal ontwikkeld voor de extreem droge huid. De crème voedt en verzacht de huid en zorgt voor een optimale hydratatie. Hierdoor kan de huid (de beschermlaag van de huid) zich herstellen. Breng vooral een extra dikke laag aan, voordat je naar bed gaat.

Handschoenen

Een hele simpele methode om de huid van jouw handen te ontzien is om handschoenen te dragen. Vooral als je een beroep hebt waarbij je regelmatig in contact komt met water. Maar draag ook handschoenen bij huishoudelijk werk, zoals ramen lappen, de afwas doen of dweilen. Dit helpt enorm. Ook buiten – als het koud is- helpen handschoenen om de huid van jouw handen niet uit te laten drogen.

Handen niet met heet water wassen

Was jouw handen liefst met lauw water. In ieder geval niet te heet. Dit geldt dus ook voor het douchen of het badderen. Als je last hebt van extreem droge handen of droge huid, kan je het bad beter vermijden en lauwwarm douchen.

Vermijd handendroger

Vermijd de handendroger in hotels, restaurants of andere wc’s. Deze zijn funest als je droge handen hebt. Dep ze liever droog met een doek, handdoek. Of laat ze gewoon aan de lucht drogen.

Verbeter de luchtvochtigheid in huis

Vooral in wintermaanden kan het erg droog worden in huis. Zet dus regelmatig alle ramen open, ventileer of koop een speciaal apparaat die de lucht bevochtigt.

Voeding

Met voeding kan je ook veel doen voor jouw (extreem) droge handen. Laat de suikers vooral staan en eet veel donkere bladgroenten, komkommers, aardbeien, watermeloen en ananas. Dan blijft de huid gehydrateerd. Zorg er bovendien voor dat je elke dag goede Omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Vooral de vetzuren EPA en DHA zijn goed voor de huid en werken ontstekingsremmend. Vooral lijnzaadolie zit boordevol Omega 3-vetzuren. Maar je kan ook gebroken lijnzaad door jouw smoothie of yoghurt gooien. Ook chiazaadjes zitten vol met gezonde Omega 3-vetzuren. Antioxidanten helpen jouw huid te beschermen tegen UV-straling en luchtverontreiniging. Eet daarom gezonde citrusvruchten, zonnebloemolie, frambozen of bosbessen.

Water

Drink vooral voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Aanbevolen producten voor een extreem droge huid

Alhydran Cracked Dry Skin Care

Dit is een medische crème die de extreem droge huid herstelt, voedt en verzacht. De crème zorgt voor een langdurige hydratatie, zodat de droge huid weer zacht en soepel aanvoelt. Het vermindert huidschilfers direct.

De hoofdingrediënt van Alhydran Cracked Dry Skin Care is – zoals in alle Alhydran producten – Aloë Vera gel uit Aruba. Verder zitten er vitamines, natuurlijke oliën, Shea Butter, Bisabolol en Panthenol in deze medische crème. Al deze ingrediënten dragen bij aan het herstellen, voeden, hydrateren en verzachten van de extreem droge huid.

 • Aloë Vera: voor een intensieve en langdurige hydratatie
 • Shea Butter: verzacht en verbetert de huid
 • Bisabolol: kalmeert de huid
 • Panthenol (vitamine B5): zorgt dat de huid soepel en elastisch wordt. Het helpt ook tegen jeuk en irritatie.

In deze Alhydran special care crème zitten géén parabenen, geurstoffen of hormonen. Deze crème liefst ook preventief gebruiken, dus voordat de droge huid ontstaat. Als je jouw extreem droge handen dagelijks 2 tot 3 keer insmeert met deze Alhydran Cracked Dry Skin Care, dan werkt dat preventief. Je mag deze crème ook vaker dan 2 tot 3 keer per dag gebruiken als je dat lekker vindt voelen!

Tip: vervang de Alhydran cracked dry skin één keer per dag (liefst in de ochtend) door de Alhydran littekencrème met SPF. Dan sla je twee vliegen in één klap: je voorkomt extreem droge handen èn je beschermt houw handen tegen de schadelijke UV stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.