Oud litteken. Vervagen of klachten verminderen

Klachten bij een oud litteken verminderen

Een litteken dat u al jaren heeft, kan ineens uw aandacht trekken. Misschien stoort u zich steeds meer aan het uiterlijk ervan, of veroorzaakt het ineens klachten. Het litteken jeukt na jaren bijvoorbeeld, het doet pijn of raakt ontstoken. Hoe kunt u zo’n oud litteken behandelen – en heeft het eigenlijk wel zin?

Een vers of oud litteken?

Als het gaat om littekens, spreken we al snel van ‘verse’ en ‘oude’ littekens. Een vers litteken is een litteken dat nog maar kort geleden is ontstaan en dus nog erg gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Denk aan zon, extreme kou of hitte. Ook is de littekenhuid nog gevoelig voor trekkrachten; na een jaar bezit littekenweefsel nog maar zeventig tot tachtig procent van de oorspronkelijke trekkracht.
Een vers litteken kan tot achttien maanden na het ontstaan ervan nog vervagen. Hierna is de kans op veranderingen in de positieve zin klein en spreken we gevoelsmatig over een oud litteken. En dit weefsel kan nooit helemaal terugkeren naar de gezonde, gave huid zoals die oorspronkelijk was. Niet zo vreemd dus dat het litteken van tijd tot tijd klachten kan geven.

Oud litteken jeukt

Littekenweefsel kan vocht niet goed vasthouden. Om deze reden kan een oud litteken soms droog zijn en jeuken. Misschien merkt u dit vooral in de winter. Door de koude temperaturen buiten en de warme en droge lucht binnen heeft zelfs de gezonde huid heeft moeilijk: die wordt sneller droog. Smeren met een littekencrème die de huid hydrateert kan de jeuk dan ook een stuk verminderen.

Oud litteken doet pijn, is ontstoken of bloedt

Een oud litteken dat nooit pijnlijk was en nu wel ineens pijn doet… Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien staat er spanning op uw litteken omdat de huid droog en trekkerig is. In dit geval is het goed om het litteken te hydrateren met een littekencrème.

Maar ook kan het dat het oude litteken ontstoken is, of dat het oude litteken bloedt. In deze gevallen is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Zo kan een oud litteken dat opengaat en bloedt een teken zijn van een voedingstekort.

Oude littekens vervagen

Milde klachten van oude littekens verminderen kan met littekencrème. Maar oude littekens vervagen, of oude littekens verminderen is een lastiger verhaal. Zoals gezegd zal de littekenhuid nooit meer gezond worden en is het eigenlijk ook niet mogelijk om de vorm en dikte van een oud litteken te veranderen. Stoort u zich echter behoorlijk aan het litteken en wilt u het uiterlijk verbeteren, dan moet u het vooral zoeken in professionele behandelingen.

Professionele behandelingen

Voor honderd procent een oud litteken verwijderen is nog altijd niet mogelijk, maar een plastisch chirurg kan wel een littekencorrectie uitvoeren. Tijdens zo’n operatie kan de chirurg het litteken verkorten, versmallen of ‘verplaatsen’, waarna het litteken in een meer natuurlijke huidlijn of rimpel valt en dus minder opvalt.

En naast een littekencorrectie bestaan er nog meer professionele behandelingen. Denk aan een dermabrasie, chemische peeling, laserbehandeling of injectie. In alle gevallen wordt geprobeerd om het weefsel te verzachten of te egaliseren met de omliggende huid. Zo kan uiteindelijk een oud litteken vervagen. Welke behandeling precies geschikt is voor u, hangt vooral af van het type litteken en het uiteindelijke, meest haalbare, doel.

Oude littekens behandelen met littekencrème

Blijf oude littekens hoe dan ook hydrateren met een littekencrème. De huid is immers plaatselijk blijvend beschadigd en zal daarom altijd gevoelig zijn voor uitdroging en daar bijhorende klachten. Een littekencrème helpt het vocht vast te houden en maakt het littekenweefsel soepeler. En een soepele, gehydrateerde huid zal minder snel jeuken of een trekkend gevoel geven.

Maar gaat het niet beter met de klachten – uw oude litteken jeukt nog altijd, doet pijn of u ziet niet het gewenste resultaat als het gaat om het oude litteken vervagen – dan is het natuurlijk altijd mogelijk om eens met een dermatoloog uw opties te bespreken.

Een littekencrème kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.