KAN EEN LITTEKENCREME LITTEKENS VOORKOMEN?

Een goede littekencrème kan littekenvorming na een wond of operatie enorm beperken. Ook kan een littekenzalf het uiterlijk van bestaande littekens verfraaien.

Helaas kan een litteken nooit helemaal worden voorkomen. Ook kan een bestaand litteken niet helemaal verdwijnen. Maar het litteken behandelen met een zalf voor littekens is wel verstandig. Want een goede littekencrème (littekenzalf, littekengel) kan de gevolgen van een wond of operatie enorm verbeteren. Zo’n crème herstelt de vochtbalans van de huid langdurig.

LITTEKENVORMING

Littekenvorming start met het ontstaan van een nieuwe hoornlaag. Dit gebeurt direct nadat een wond is gesloten. Deze nieuwe, onbehandelde laag verliest nog abnormaal veel vocht uit de opperhuid (epidermis). Om dit vochtverlies tegen te gaan, maakt het lichaam extra littekenweefsel aan. Dit kan resulteren in een minder elastische huid en een trekkend litteken. Door het vochtverlies ontstaat ook een droge huid op en rond het litteken. Dit kan klachten geven. Denk aan jeuk, pijn en een schilferige huid. Hoe littekens precies ontstaan en welke soorten er zijn, leest u op de pagina littekens.

 

alles-over-littekencreme

Welke littekenbehandelingen werken echt?

Hieronder beschrijven we drie littekenbehandelingen. Van deze drie is de werking in wetenschappelijke studies bevestigd.

Thuis een litteken behandelen kan op de drie hieronder beschreven manieren: met een littekengel, een siliconengel of siliconenverband. Wetenschappelijke studies ondersteunen de werking van deze behandelingen. Verderop leest u dan ook de uitkomsten van enkele onderzoeken. Bij elke behandeling gaat het erom dat de huid wordt afgesloten, terwijl vocht in de huid wordt gebracht én behouden – essentieel bij een litteken verzorgen.

Alhydran littekencrème/-gel

Alhydran littekencrème bevat geen siliconen. Dit merk heeft wetenschappelijk bewezen dat een gel-crème met de juiste hoeveelheid vochtinbrengende eigenschappen dezelfde resultaten kan geven als middelen met siliconen.

De Alhydran crème is een geconcentreerde – per keer hoeft u maar weinig te smeren – en vochtregulerende gel-crème. Deze littekenzalf bevat pure Aruba Aloë Vera gel, oliën en vitamines: vitamine A, C, E en B12. De Aloë Vera gel heeft een hydraterend effect. De speciale vettige ingrediënten in de littekenzalf hebben een afsluitend effect.

In 2013 werd een vergelijkende wetenschappelijke studie[1] gedaan naar siliconengels versus hydraterende littekencrèmes zonder siliconen. In dit onderzoek draaide het om het verschil in herstelvermogen van de vochtbalans. Littekenbehandelingen met siliconen in de vorm van gels en pleisters werden vergeleken met hydraterende crèmes en gels zonder siliconen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat siliconengels en hydraterende crèmes dezelfde afsluitende en hydraterende eigenschappen hebben. De onderzoeker concludeert dat een goed gebalanceerde, hydraterende crème in de toekomst uiteindelijk siliconen zou moeten kunnen vervangen voor de behandeling van littekens.

[1] Hoeksema H., Vos de M., Verbelen J. et al. Scar management by means of occlusion and hydration: A comparative study of silicones versus hydrating gel-cream. Burns. 2013: 1437-1448 – lees de samenvatting

SILICONENVERBAND

Uit een recente Nederlandse studie[2] blijkt dat siliconenverband de kleur, dikte en elasticiteit van hypertrofische en keloïd littekens verbeteren.

Deze pleisters zijn nog effectief bij een litteken ouder dan een jaar. Toch is het advies om met de behandeling te starten als het litteken nog jonger is dan drie maanden. Het grootste effect behaalt men als de behandeling tenminste drie maanden duurt. Ook moeten de pleisters tenminste vier uur per dag op het litteken geplakt zijn.

[2] Westra I., Niessen F., Topical Silicone Sheet Application in the Treatment of Hypertrophic Scars ans Keloids. JCAD. 2016; 9(10): 28-35 – lees de samenvatting

SILICONENCRÈME LITTEKENS

De effectiviteit van siliconengel ten opzichte van siliconenverband en -pleisters is hetzelfde. Dit komt naar voren uit een recente wetenschappelijke studie[3]. Het verschil zit het vooral in het gebruik; het gemak van een gel gebruiken is vele malen groter dan bij een siliconenverband het geval is.

[3] Kim S-M., Choi J-S., Jun Y-J et al. Prevention of Postsurgical Scars: Comparison of Efficiency and Convenience between Silicone Gel Sheet and Topical Silicone Gel. J Korean Med Sci. 2014; 29(Suppl 3): S249-S253

Siliconengel versus siliconenverband: de voordelen

  • Siliconengel zit in een tube die u handig meeneemt.
  • Een dunne laag siliconengel smeren is genoeg en deze laag droogt binnen een paar minuten.
  • Na het opdrogen kan de patiënt kleding en make-up dragen.
  • Siliconengel vormt een onzichtbare zuurstofdoorlatende laag op het litteken.
  • Bij het gebruik van siliconencrème is extra tapen of verbinden niet nodig.

Siliconengel versus siliconenverband: de nadelen

  • Een siliconengel moet altijd worden gebruikt in combinatie met zonbescherming wanneer litteken blootgesteld aan daglicht ( denk aan een ooglidcorrectie of facelift) om hyperpigmentatie tegen te gaan.
  • Een siliconengel moet u meerdere keren per dag aanbrengen.
  • Hoewel siliconengel vrij snel droogt, moet u toch wachten met aankleden tot de gel goed droog is.
  • Bij littekens rondom de ogen en mond – vooral bij kinderen – kan een siliconengel niet goed worden gebruikt.

Alhydran LITTEKENCREME, siliconengel of siliconenverband?

De werking van Alhydran littekencrème is in diverse wetenschappelijke studies aangetoond. Alhydran crème voor littekens is dan ook een veilige keuze voor mensen die liever geen littekenbehandeling met siliconen willen.

Maar ook de werking van littekengel en -verband met siliconen is meerdere keren bewezen. Uw keuze tussen deze twee – siliconenverband of siliconengel – kunt u laten afhangen van het litteken; het soort, de grootte en de plek. Doorslaggevend is wellicht de behandeling die voor u het meest makkelijk is uit te voeren. Kiest u voor siliconenverband? Houd er dan rekening mee dat u zo’n verband minimaal vier uur per dag moet dragen.

Wat de beste littekencrème of littekenbehandeling is, daarop kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Elk litteken is anders. Overleg daarom altijd met uw arts of dermatoloog. Wel weten we dat de hierboven beschreven methodes stuk voor stuk werkzaam zijn als het gaat om een litteken behandelen.

Met de onafhankelijke informatie op deze pagina hopen wij u een zo goed mogelijk te informeren over het onderwerp littekencrème. Wilt u na het lezen van deze informatie uw litteken verzorgen met een littekenzalf, siliconenzalf of -verband? Deze producten kunt u kopen bij littekencrème.nl. In ons assortiment vindt u de merken Alhydran, Bapscarcare, Dermatix, Scarban en Kelo-Cote.