Een mooie zomer

bescherm jouw huid elke dag tegen uva en uvb stralen

Jeeeh, de zomerperiode is aangebroken. En dat betekent dat we meer buiten zullen zijn, of dat nu op het eigen balkon of in eigen tuin is, of op een vakantiebestemming in binnen-of buitenland.

Als je buiten bent wordt jouw huid blootgesteld aan de zon. En UV stralen kunnen jouw huid verouderen en beschadigen, zelfs op dagen dat het bewolkt is. Maar de zon heeft natuurlijk ook veel voordelen!

Laten we op een rij zetten welke invloed de zon heeft op je lichaam.

De voordelen van de zon

Een héerlijk gevoel

Áls je weinig energie hebt, of je zit niet lekker in je vel: een uurtje in de zon doet vaak wonderen. Dat komt doordat je onder invloed van de zon het hormoon endorfine aanmaakt. Hierdoor krijg je een heerlijk en aangenaam gevoel. Hetzelfde gevoel dat hardlopers ervaren als ze een uur hebben hardgelopen.

Vitamine D

Jouw lichaam maakt onder invloed van de zon vitamine D aan. Vitamine D is super belangrijk. Het helpt voor een goede werking van de spieren en geeft een boost aan het immuunsysteem. Vitamine D werkt bovendien ontstekingsremmend. Ook is vitamine D belangrijk voor stevige botten en een gezond gebit. Deze vitamine helpt namelijk calcium uit de voeding beter op te nemen.

Serotine

Ook maakt jouw lichaam onder invloed van de zon het hormoon serotine aan. Dit hormoon noemen we ook wel het gelukshormoon. Dit hormoon zorgt voor een goede bui, verbetert het geheugen, verhoogt het libido en verbetert de slaap Je ziet letterlijk alles van de zonnige kant😊

De nadelen van de zon

De zon heeft dus heel veel voordelen voor lichamelijke processen. Je voelt vast wel een ‘maar’ opkomen en die is er ook.

Invloed op de huid

De Ultraviolette (UV)stralen van de zon verdelen we in 2 categorieën: UVA en UBV.

UVA-stralen

De UVA stralen zorgen voor pigmentatie van de huid: je wordt bruin. Van deze stralen verbrand je niet, maar ze dringen wel diep in jouw huid door en beschadigen de huid. Deze UVA stralen zorgen voor rimpels, verslapping van de huid en ouderdomsvlekken. Maar ze kunnen ook huidkanker veroorzaken.

UVB-stralen

Deze UVB stralen zijn verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Wolken houden UVB stralen gedeeltelijk tegen. Op een wolkenachtige dag zal je dus minder snel verbranden. Maar de UVA stralen gaan dwars door de wolken heen. Bescherm je huid dan ook op wolkenachtige dagen om jouw huid tegen de schadelijke UVA stralen te beschermen. En wist je dat UVA stralen ook door glas heen gaan? Smeer dus ook als je op kantoor bij een raam werkt of met de auto op pad gaat.

Littekencreme met SPF

Wees extra voorzichtig met de beschadigde huid

Als jouw huid op een plek beschadigd is – bijvoorbeeld als gevolg van een wond of acné – is het extra belangrijk om de huid te beschermen tegen de werking van UV-stralen. Smeer dus altijd een littekencreme met SPF op die beschadigde huid als de beschadigde huid aan de zon wordt blootgesteld. Mits de wond dicht is natuurlijk, zie blog:

Als de beschadigde huid onder een T-shirt of topje zit, is het ook belangrijk om deze in te smeren met een creme met SPF. De reden daarvan is dat een T-shirt weliswaar bescherming geeft, maar de UV stralen gaan daar nog wel deels doorheen. Ga lekker naar buiten maar smeer je dagelijks in met een goede zonnebrandcreme die jouw huid goed beschermt tegen UVA en UVB stralen.

Ook op kantoor of in de auto achter glas. En ook op bewolkte dagen. Ga dus lekker naar buiten en geniet van de zon. Maar smeer je wel van tevoren in. Het is belangrijk om je minstens 20 minuten voordat je de zon in gaat, in te smeren. En smeer meerdere keren per dag: de richtlijn is om de twee uur, zodat je jouw huid optimaal beschermt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *