De behandeling van littekens

de-behandeling-van-littekens

Hoe ontstaat een litteken?

Op allerlei manieren kan de huid van de mens beschadigd raken: door kleine of grote ongelukken, door operaties, door acné, door ziektes. Na de beschadiging van de huid gaat de huid extra weefsel aanmaken om de huid te herstellen. Dit littekenweefsel bestaat uit collageen. Littekens ontstaan als de wond geneest en de huid zich herstelt. Of er een litteken (permanent) achter blijft hangt af van de vraag hoe groot en hoe diep de wond was. Is alleen de opperhuid beschadigd? Dan zal er waarschijnlijk geen litteken achter blijven. Is ook de lederhuid beschadigd? Dan zal een litteken achterblijven.

Wond

Een wond geneest vanzelf en kan het beste met rust worden gelaten. De huid zal er zelf alles aan doen om de wond te laten genezen en de huid te laten herstellen. Als de wond diep was, zal een litteken achterblijven. Het kan wel anderhalf jaar duren voordat duidelijk is welk litteken definitief achter blijft.

Littekenweefsel

De huid zal extra weefsel aanmaken om de huid te laten herstellen. Dit littekenweefsel bestaat uit collageen. Het voelt sterker aan dan de normale huid en soms wat harder en minder flexibel. De huid met het litteken is anders dan de huid er omheen. Soms ontstaat een verkleuring of zelfs een bobbeltje. De meeste mensen vinden littekens ontsierend. Soms veroorzaken ze pijn en jeuk.

De behandeling van littekens

Een litteken zal nooit helemaal vanzelf verdwijnen. Maar gelukkig zijn kunt u veel doen om het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Daarvoor zijn speciale littekencrèmes ontwikkeld die het natuurlijk proces een handje helpen.

Silicone gel

Siliconetherapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode tegen littekens. Deze siliconen zijn verkrijgbaar in de vorm van gel of pleisters. Het is een makkelijke behandeling die u zelf kunt uitvoeren. Siliconegel maakt littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het eventuele roodheid, jeuk en-of pijn van het litteken.

Vitamine C

Hierboven hebben we gezien dat uw lichaam extra collageen aanmaakt wat gebruikt wordt om het bindweefsel te herstellen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van deze collageen. Daarnaast is het een krachtige antioxidant die ontstekingen vermindert. Veel littekencrèmes bevatten deze vitamine C, die het litteken zal doen verminderen.

Vitamine E

Ook vitamine E stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en de aanmaak van collageen. Zoals hierboven werd aangegeven bestaat het littekenweefsel uit collageen: hoe meer uw lichaam aanmaakt, hoe mooier de huid zal herstellen. Veel littekencrèmes bevatten dan ook vitamine E en andere voedingsstoffen.

Smeren en masseren

Begin met smeren als de wond goed is genezen. U mag nooit op een open wond smeren. Masseer de littekencrème goed in. U mag dit best een beetje stevig doen, zodat ook de diepere lagen van uw huid daarvan profiteren. Het liefst smeert en masseert u de littekencrème twee keer per dag in (’s ochtends en ’s avonds). Het geeft niets als dit niet elke dag lukt: met één keer per dag smeren en masseren bent u al (heel) goed bezig. Blijf smeren (liefst gedurende 6 a 8 weken).

Wat kunt u verder doen om het uiterlijk van een litteken te verbeteren?

Ga met een vers litteken liever niet in de zon. Als u toch in de zon gaat: smeer een littekencrème of – gel met UV-filter, of smeer een dikke laag zonnebrandcrème op het litteken zodat het helemaal bedekt is. Vermijd strakke kleding waardoor het litteken kan beschadigen. Pas op met sporten als de wond pas genezen is. Dat kan te veel druk uitoefenen op het litteken. Ten slotte: probeer zoveel mogelijk van de wond af te blijven. Niet pulken of friemelen (ook al jeukt het of doet het pijn).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *