10 tips om uw litteken te verzorgen

Tip 1: Volg het advies van uw arts op

Volg de adviezen van uw arts op. Uw arts weet waarover hij/zij praat. Als u vragen hebt, durf ze aan uw arts te stellen. Uw arts heeft het litteken gezien en weet wat voor soort litteken het is en hoe u het litteken het beste kan verzorgen.

Tip 2: Geef het litteken rust

Laat het litteken zoveel mogelijk met rust. Het constant aanraken van het litteken zal de huid irriteren, of opnieuw verwonden of zelfs infecteren. Niet pulken, wrijven, wriemelen dus, ook al jeukt het of doet het pijn.

Tip 3: Blijf Gehydrateerd

Blijf gehydrateerd. Droge wonden genezen niet goed. Drink dus veel water, liefst minimaal 1, 5 liter per dag. U mag natuurlijk ook groene thee of kruidenthee of rooibos thee drinken.

Tip 4: Masseer het litteken

Masseer het litteken twee keer per dag in met een goede littekencrème. De effectiviteit van de werkzame stoffen in littekencrèmes is inmiddels aangetoond. Het insmeren mag pas als de wond helemaal genezen is.

Tip 5: Stoppen met roken is goed voor het litteken

Stop met roken. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor de wond minder goed heelt. Bovendien wordt de kans op infecties groter. Verder breekt roken collageen af. En roken breekt ook nog eens vitamine C af, een anti oxidant die helpt bij de aanmaak van collageen.

Tip 6: Vermijd rek op de wondranden

Vermijd (zeker in het begin) fysieke activiteit waardoor druk op het litteken komt te staan. Wees dus voorzichtig met krachtsporten, fitness of andere oefeningen.

Tip 7: Houd het litteken uit de zon

Blijf uit de zon. Littekens zijn gevoeliger voor UVstraling en gevoelig voor verkleuring of hyper pigmentatie. Doe dus een grote pleister over het litteken, of smeer een driedubbeldikke laag zonnebrandcrème over het litteken.

Tip 8: Voed het litteken

Zorg voor een goede voeding zodat u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Voedingsstoffen als eiwit, vitamine A en C zijn krachtige antioxidanten en ontstekingsremmers die cruciaal zijn voor een goede wondgenezing. En hoe beter een wond geneest, hoe minder groot en aanwezig het litteken zal zijn.

Tip 9: Geen druk op het litteken

Vermijd strakke kleding, waardoor er druk op het litteken komt.

Tip 10: Vermijd extreme omstandigheden

Verse littekens zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Vermijd dus niet alleen fel zonlicht, maar ook andere extreme temperaturen, zoals de ijzige koude, of extreme hitte. Ga dus bij een vers litteken niet in de sauna, om u daarna af te douchen met ijskoud water.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *